M/V van de dag. Fiets!-oprichter werpt zich op luxehotdogzaak Würst van Jeroen Meus

Leven én ondernemen met het tempo van een racefiets. Dat lijkt het motto van de Antwerpenaar Hendrik Winkelmans (43).

Twee jaar na de verkoop van zijn fietsketen Fiets! en vier andere zakelijke projecten verder stort Winkelmans zich nu op Würst, het luxehotdogconcept dat ontsproot uit het brein van tv-kok Jeroen Meus maar waar hij zakelijk niet meer bij betrokken was.

Würst ging vorige maand over de kop. De curator is er nu in geslaagd het concept en de rendabele Leuvense vestiging – Gent en Antwerpen blijven buiten de deal – te verkopen aan Winkelmans en twee van zijn ex-collega’s en vrienden van bij de consultant McKinsey. Het gaat om Diedrik Tas en Frank Plasschaert. Het trio koopt ook het Europese octrooi op de worst die Meus voor Würst ontwikkelde met de Leuvense topslager Filip Rondou. Ze hopen Würst nog voor Kerstmis weer te laten draaien.

Winkelmans komt uit een doktersgezin. Niettemin is zijn vader een ondernemer. Hij behaalde op latere leeftijd als huisarts een MBA en raakte betrokken bij een consultingbedrijf voor de farmasector. Winkelmans senior gaf het ondernemersbloed door aan zijn kinderen. De broers van Hendrik hebben ook hun eigen bedrijven.

Zelf is hij jurist van opleiding. Na een jaar bij het advocatenbureau Linklaters ging hij zich in New York verder bekwamen in de rechten. Maar omdat het ondernemen begon te kriebelen, volgde Hendrik Winkelmans er ook al vakken aan een businessschool.

Daarna was hij vijf jaar aan de slag bij McKinsey om in 2007 over te stappen naar het project Uplace van Bart Verhaeghe, een andere gedreven ondernemer. ‘Hij heeft het ondernemersvuur in mij verder doen oplaaien’, zegt Winkelmans daar nu over.

Na twee jaar als chief strategy officer bij Uplace, dat een winkelcentrum in Machelen wil realiseren, achtte hij de tijd rijp voor zijn eerste onderneming: Fiets! De keten van fietswinkels kende een verschroeiende start en groeide snel. Maar twee jaar geleden verkocht Winkelmans het bedrijf. Naar eigen zeggen omdat hij ondernemer wou zijn en geen CEO van een groot bedrijf.

Sindsdien zat hij niet stil. Hij stopte de opbrengst van Fiets! deels in vier andere start-ups, waarbij hij als ondernemer en investeerder – met meestal een serieus minderheidsbelang – betrokken is. Soms samen met een van zijn broers. Ze situeren zich in heel andere sectoren dan Fiets!: voeding, waardoor er een raakvlak is met Würst, en kleding.

In voeding gaat het om Lunch@School, een initiatief om kinderen gezonder te doen eten op school. In kleding draait het om sportkledij (met de merken RYMND en Erstwhile) en plussize jeans voor vrouwen (Fox Factor).

“Er zijn heel veel goede zakelijke ideeën in België. Maar er is nog werk in het uitkiezen en het coachen daarvan.”

En er zijn nog meer zakelijke initiatieven op komst. Winkelmans ziet zich ook een rol spelen als coach voor startende ondernemers.

We use cookies to measure the number of visits on this website. -- More info